Nyord och gamord

Under skidmästerskapen i Liberec har jag flertalet gånger hört kommentatorerna använda uttryck som ”Nu kör hon på trean upp för backen!” och ”Han ligger på tvåan.”. Är detta, att likna skidlöparna vid bilar som har växlar, något nytt eller har jag inte lyssnat ordentligt tidigare? Det är en ganska intressant utveckling, och ett målande sätt att för tittarna visa hur mycket åkarna tar i, men var kommer det ifrån?

I går under matchen mellan Bajen och SAIK (bandysemifinal) återupplivade kommentatorn det sedan länge glömda uttrycket ”på tennis” om ett skottförsök. Det var roligt att höra. Används det bara inom bandy?

2 svar till “Nyord och gamord

  1. Skidåkarna har, mycket riktigt, olika växlar. Dessa illustrerades förtjänstfullt av Anders Blomquist under skidskolan för några mästerskap sedan. Det är främst i den fria stilen som detta tillämpas.

    Växel 1 används knappt av eliten, förutom när de åker uppför slalombackar, och växel 5 (eller är det bara 4?) är den när de bara trycker på med benen i en utförslöpa, med stavarna i luften.

  2. Har aldrig hört någon säga femman, den behöver kanske inte påtalas.

    Förträffligt, bror käre!

Lämna en kommentar